Özyeğin University, Çekmeköy Campus Nişantepe District, Orman Street, 34794 Çekmeköy - İSTANBUL

Phone : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

E-mail: info@ozyegin.edu.tr

Dec 18, 2024 - Dec 23, 2024

Thesis Defense – Başak Hilal (MSCAR)

Başak Hilal  Kent ve Mimarlık Yüksek Lisans Programı (M.Sc. City and Architecture)

Dr. Öğrt. Üyesi Demet Mutman Uluengin – Tez Danışmanı

 

Date: 23.12.2024

Time: 14.30

Location: AB4 B213

 

 

“KAMUSAL ALANIN KAVRAMSAL VE MEKANSAL ARTİKÜLASYONUNU OKUMAK:

İSTANBUL’DA MEYDANLAR VE KAMUSALLIK”

 

Dr. Öğrt. Üyesi Demet Mutman Uluengin, Özyeğin Üniversitesi

Prof. Dr. Hülya Turgut, Özyeğin Üniversitesi

Doç. Dr. Fatma Erkök, İstanbul Teknik Üniversitesi

 

         

Özet:

Kentsel mekan içerisindeki birçok farklı katmanın bir araya gelerek, ilişkilenmesi ve artiküle olması ile oluşmaktadır. Mekan, fiziksel dönüşümlerin yanı sıra değişen temsiller üzerinden anlamsal olarak da dönüşmektedir. Farklı dinamikler etkisiyle olan bu dönüşümlerin kent üzerinde mekan-toplum-iktidar ilişkisi üzerinden en iyi okunacağı alanlar ise kamusal alanlardır.Bu dönüşümlerin tamamı, kentlilerin mekanla kurduğu ilişkileri de etkilemektedir. Kentin artiküle yapısı içerisinde kentle beraber dönüşebilen mekanlar, kentli kullanıcının gündelik hayatında yer eder.

İstanbul, farklı siyasi, dini, toplumsal, kültürel birçok dinamik etki ile artiküle olarak, bugünkü çok katmanlı halini almıştır. Değişen aktörler, toplumsal olaylar veya kentleşme dinamikleri, kentte yeni durumları ve dönüşümleri de beraberinde getirmektedir. Bu yeni durumlar, hem mekansal hem de anlamsal olarak kentin mevcut katmanlarına eklemlenmeye devam eder. Bu nedenle, İstanbul’un kamusal alanlarını tartışmaya açarken, bu mekanları artikülasyonları üzerinden de okuyabilmek önemlidir. Bu tez kapsamında İstanbul’daki kamusal alanların artikülasyonları, temsiller ve ilişkiler çerçevesinde ele alınacaktır. Öncelikle Sultanahmet, Beyazıt ve Taksim Meydanları, farklı politik ve toplumsal olaylar etkisiyle uzun bir zamansal süreç içinde dönüşüm geçirmiş kent mekanları olarak tartışılacaktır. Kentin tarihsel sürecine eşlik edebilmiş bu üç meydan, kentin önemli kamusal alanları olmaları yanı sıra, çalışma kapsamında mekan-toplum-iktidar ilişkilerini tartışabilmek için özellikle seçilmişlerdir.

Çalışma, Lefebvre'in de belirttiği gibi bir toplumsal ürün olarak kamusal alan kavramının, İstanbul’daki yansımaları ve bu mekanların üretim süreçleri üzerinden bir değerlendirmesini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak kentler ve kamusal alanların, yere ve bağlama özgü toplumsal ve mekansal dinamikler doğrultusunda üretilip, anlamlanması önemlidir.

 

Biyografi:

Başak Hilal, 2019 yılında Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Mimarlık (Türkçe) Lisans programından mezun oldu. Mezun olduktan sonra freelance mimarlık hizmeti vererek, iç mimari projelerde sektör deneyimi kazanmıştır. 2021 yılında, Özyeğin Üniversitesi Kent ve Mimarlık Yüksek Lisans Programı’na başlamıştır. Çalışmalarında, mekansal artikülasyonlar ve kamusal alan tartışmaları üzerine odaklanmaktadır.